Terugblikken en Vooruitkijken 2024

Mei 2024

De laatste actieve maand is inmiddels achter de rug. De afsluitende fietstocht heeft plaatsgevonden. Tijd voor een zomerpauze. Dit betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. We zullen druk bezig zijn met de open dag die dit jaar op 28 september zal plaatsvinden.
Er zijn nog wel een paar activiteiten geweest.
Het damesbiljart was een groot succes. Er waren vijf dames die hebben gebiljart. Ze waren zo enthousiast dat ze de week erna weer zijn komen biljarten. Nu denken ze erover na of er misschien iets structureels georganiseerd kan worden.
Er zijn prachtige en zeer nuttige Wolly’s gemaakt. Echt sieraden voor in de keuken. De deelnemers waren eigenlijk allemaal ervaren naaisters, de drie geplande momenten waren daardoor niet nodig.
De deelnemers aan de workshop ‘schilderen met wol’ hebben prachtige naaldviltwerkjes gemaakt. Het is echt verbazingwekkend wat je op een middag kunt doen met deze techniek. De deelnemers waren erg enthousiast.
Het verhaal van Ate de Jong over een kat in de oorlog trok ook veel belangstelling. Wat een waardevolle ochtend was dit. Ate ook via deze terugblik nog hartelijk dank voor je mooie verhaal en het napraten.
Tijdens de schoolvakanties organiseert de Doarpskeamer ook altijd een activiteit voor de jeugd. Zeven jongeren kwamen hierop af. Ze hebben heerlijk buiten gespeeld en kregen limonade met chips. Er waren ook nog ouders die een kijkje kwamen nemen.
Vanwege het mooiere weer en het belang van bewegen, alleen of samen, kun je op alle openingsmomenten (juni donderdagochtend)bij de Doarpskeamer verzamelen om met elkaar te wandelen of te fietsen. Trek er met elkaar op uit. Met elkaar is het leuker dan alleen. Het plan is ook om de duofiets van Nij Dekama te lenen. Dus kun je zelf niet meer zo goed fietsen geef het door, dan rijdt één van de vrijwilligers een route met de duofiets. Geef je hiervoor op bij reserveringen 06-20191971. Na afloop van het wandelen of fietsen verzorgt de Doarpskeamer koffie of thee met een traktatie. In de kalender zijn de data opgenomen. Uiteraard kun je ook gewoon langskomen voor een kopje koffie of thee. In mei en juni worden de consumpties niet gerekend.
Tot zover het terugblikken en vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nij Baarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.
Heb je nog wensen of zou je willen dat we ..... organiseren. Geef het door. Wij organiseren graag iets waar ook behoefte aan is.
Geniet van de komende zomermaanden. In september openen we op de dinsdagmiddag weer onze deuren. Het seizoen start als vanouds met een open dag tijdens burendag op 28 september. Er zullen weer workshops en andere activiteiten zijn. Deze dag wordt afgesloten met een buurtmaaltijd die mede mogelijk wordt
gemaakt door het Oranjefonds en DMS. (duimen dat de subsidieaanvragen worden toegekend).
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel

April 2024

De activiteiten lopen wat op het eind. Er staan nog een paar leuke dingen in de kalender. Juni t/m september zal het zeker in de Doarpskeamer rustig zijn maar dat betekent niet dat de activiteitencommissie het rustig aan kan doen. De voorbereidingen voor de open dag zijn inmiddels ook al weer gestart.
Wat is er allemaal geweest: Nadja onze wijkagent heeft een voorlichting gegeven. Er was veel belangstelling. De belangrijkste boodschap was toch wel dat het van groot belang is dat we alert blijven voor oplichting en diefstal. Het is bijna aan de orde van de dag. Het komt vanzelf ook jouw deur voorbij.
De wereld (volks)dansers uit Weidum ‘mei sfier fan de flier’ hebben weer een leuke middag verzorgd. Dansen is zo fijn om te toen. Inmiddels hebben ze al gevraagd of de groep in november ook weer kan komen. Dan is het seizoen net begonnen en kunnen nieuwe belangstellende lid worden van de dansgroep.
In maart zijn er twee voorjaarsactiviteiten geweest. Een schattig konijntje dat in een potje graaft gemaakt van wolvilt en er is een voorjaars (paas) stukje gemaakt.
De poppen Sebastian hebben allemaal kleertjes gekregen, het is een gezellige groep poppen geworden.
Dinsdag 9 april was de High tea/koffie. Hiervoor was veel belangstelling 34 dames en heren hebben onder het genot van lekkers en een kopje thee/koffie een gezellige middag gehad. Alle bakkers (Anke, Roely, Marina, Jorinde, Trees en Karin) van harte bedankt voor jullie heerlijkheden. Iedereen heeft gesmuld. Er was ook echt meer dan voldoende.
En wat staat er verder op het programma?
Donderdag 2 mei zal Ate de Jong het eerste verhaal voorlezen uit zijn boek :’en dat foar in kat’. Het verhaal gaat over een kat in de oorlog. Na het voorlezen is er een nagesprek. Uit ervaring kan worden gezegd dat het zeker de moeite waard is om te komen.
Dinsdag 7 mei is er een jeugdactiviteit. We proberen via de sportcoach begeleiding te krijgen. Lukt dat niet, dan gaan we zelf met de jongeren Kubb spelen. Dit is een spel waar precisie en strategie een grote rol in spelen. 2 teams (maximum 6 spelers per team) spelen tegen elkaar en het doel is om alle blokken (Kubbs) van de andere ploeg omver te gooien. Lekker buiten spelen dus. Er zijn meerdere spellen, dus is de belangstelling groot dan maken we twee velden klaar. Is het heel slecht weer, dan kunnen we kijken of het ook in de grote zaal kan.
Dinsdag 14 mei verzorgt Marian Ypma een workshop (stoel)yoga. Bij mooi weer kunnen we dit ook buiten doen. Graag doorgeven als je mee wilt doen.
Donderdag 30 mei is de afsluiting van het seizoen met de inmiddels traditionele fietstocht na afloop staat er een lekkere lunch klaar. De afstand is ongeveer 30 km. De fietstocht wordt in samenwerking met de organisatie Doortrappen georganiseerd. Voor deze activiteit is reserveren noodzakelijk. Er is geen maximum maar de inkoop voor de lunch moet wel voldoende zijn. Opgeven tot uiterlijk 27 mei er zijn dit keer geen kosten aan verbonden. Als tegenprestatie is het wel gewenst dat er een enquête wordt ingevuld.
Vanwege het mooiere weer en het belang van bewegen alleen of samen, kun je op alle andere openingsmomenten bij de Doarpskeamer verzamelen om met elkaar te wandelen of te fietsen. Trek er met elkaar op uit. Met elkaar is het leuker dan alleen. Het plan is ook om de duofiets van Nij Dekama te lenen. Dus kun je zelf niet meer zo goed fietsen geef het door, dan rijdt één van de vrijwilligers een route met de duofiets. Geef je hiervoor op bij reserveringen 06-20191971. Na afloop van het wandelen of fietsen verzorgt de Doarpskeamer koffie of thee met een traktatie. In de kalender zijn de data opgenomen. Uiteraard kun je ook gewoon langskomen voor een kopje koffie of thee. In mei en juni worden de consumpties niet gerekend.
Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nij Baarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.
Heb je nog wensen of zou je willen dat we ….. organiseren. Geef het door. Wij organiseren graag iets waar ook behoefte aan is.
Geniet van de komende zomermaanden. In september openen we weer onze deuren op de dinsdagmiddag en het seizoen start als vanouds met een open dag tijdens burendag op 28 september. Er zullen weer workshops en activiteiten zijn. Deze dag wordt afgesloten met een buurtmaaltijd die mede mogelijk wordt gemaakt door het Oranjefonds en DMS. (duimen dat de subsidieaanvragen worden toegekend).
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel

Maart 2024

Het was de afgelopen maand weer een gezellige boel in de Doarpskeamer.
De voorjaarsvakantie viel in de afgelopen periode en in de vakanties is er ook altijd een kinderactiviteit. Dit keer heeft een groep kinderen een leuk vogelvoerhuisje gemaakt en de grote kinderen hebben ook nog keramiek beschilderd. Leuk hoor de combi van jong en oud. Bij het stippen van de pindabakjes hebben drie meiden gevraagd of ze ook mee mochten doen. En uiteraard ook kinderen zijn van harte welkom bij de activiteiten.
Het sjoelen stond de afgelopen weken centraal. Na nog een keer oefenen was 7 maart het sjoelkampioenschap. Popke Veenstra ging met drie prijzen naar huis. De competitie, sjoelkampioen en hoogste aantal punten in één beurt. Bernard Heijsman was beide keren een verdienstelijke tweede. De poedelprijs was voor Hendrik Sybrandy. Top activiteit en staat het ook weer in de planning voor het volgende seizoen.
Het laatste UP gesprek was ook weer goed bezocht. Het gesprek over Dankbaarbeid kwam wel wat lastig uit de startblokken. Het onderwerp kun je ook op vele manieren aanvliegen. Met respect voor ieders kijk het een zinvol gesprek.
In het nieuwe seizoen zullen de UP gesprekken weer opgenomen worden in de programmering.
Ondertussen is de vijfde keer van het maken van pop Sebastian geweest. Het was soms een worsteling maar er zijn acht prachtige poppen gemaakt. Dinsdag 2 april wordt er nog een middag kleertjes genaaid en dan kunnen de jongens op de groepsfoto. Roely van der Veen heel hartelijk dank voor je geduldige begeleiding en het vele voorbereiden. Je bent een topper!
En wat staat er verder in april allemaal op het programma.
Dinsdag 9 april is er een high tea. Vind je het gezellig om met elkaar te genieten van thee met lekkere dingen geef je op. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en keuze. De kosten bedragen € 5,00.
Wil je creatief bezig zijn? Op dinsdag 16 april kun je zelf een ‘Mondriaan’ maken. Een leuk weetje. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Piet Mondriaan is overleden. Dus als eerbetoon, kom zeker langs. Dinsdag 23 april start het maken van een Wolly, Catrien Dekker begeleidt deze workshop. Op dinsdag 30 april kun je ‘schilderen’ met wol (naaldvilten op een vlak). Hier is reserveren nodig en de kosten bedragen voor deze activiteit € 5,00.
Wil je meer sportief bezig zijn? Donderdag 11 april staan de sjoelbakken weer op het biljart om het af te leren en donderdag 18 april is er damesbiljart. Gjalt Cuperus staat de onervaren biljartster bij.
Donderdag 2 mei vertelt Ate de Jong een verhaal, we hopen op een mooie opkomst. Ate maakt er zeker weten een waardevolle ochtend van.

April is de laatste maand met veel verschillende activiteiten. We kondigen ook zoveel mogelijk de activiteiten via Facebook aan. Volg ons op FB ‘Doarpskeamer Nij Baarderadiel’.

De maand mei staat in het teken van buiten zijn. We maken geen kalender, heb je zin om met elkaar te wandelen of te fietsen, verzamel bij de Doarpskeamer en trek er met elkaar op uit. Met elkaar is het leuk dan alleen. Hierover meer in de volgende Mandeguod.
Het seizoen wordt donderdag 30 mei afgesloten met een fietstocht. Dit keer op de ochtend en we sluiten dan af met een heerlijke lunch. Ook over de fietstocht in de volgende Mandeguod meer.
Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nijbaarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel

Januari 2024

En dan is het nieuwe jaar weer gestart en zijn er op dit moment alweer twee weken voorbij!. Er is dan ook weer van alles te vertellen.
19 december heeft Hinke Wolthuizen een prachtig kerstverhaal voorgelezen. Het was een groot succes. Een klein minpuntje is wel te vermelden. Op dinsdagmiddag zijn er altijd een paar heren die zich vermaken met een potje biljarten. Dat is een minder goede combinatie met een luisteractiviteit. Het heeft het genieten van het verhaal niet al te veel beïnvloed. Wel is het iets waar we in de toekomst goed rekening mee moeten houden. De bezoekers hebben ook prachtige wensen op sterren geschreven die we in de boom hebben gehangen. Een paar voorbeelden:

- Hou een oogje in het zeil en denk ook in 2024 aan een ander
- Dat de gezellige sfeervolle gelegenheden in de Wjukken en in en rondom
Mantgum nog lang door mogen gaan
- Dat we het fijn met elkaar hebben
- Etc.
Mooi wensen en de Doarpskeamer sluit zich hier uiteraard bij aan.

Op 21 en 28 december hadden we ruilactiviteiten. Voor de recepten was eigenlijk geen animo en de kinderruilbeurs trok ook niet heel veel belangstelling. Toch waren er vier kinderen die van alles hebben geruild en ook nog een leuke ochtend hadden met elkaar. Dat was ook de bedoeling.

2 januari heeft er een nieuwjaarsbijeenkomst plaats gevonden. De kinderen zijn naar de film geweest met limonade en popcorn in de pauze. Ze hebben genoten. Gelijktijdig was het op ‘e Clincke ook weer een gezellige boel. En super leuk natuurlijk dat er wat ouders van de kinderen zijn blijven zitten. Wat hebben jullie het hier gezellig! kregen we terug. Daar zijn we het helemaal mee eens.
Bij de vierde rond van de sjoelcompetitie op 4 januari ontbrak de koploper. Dat kon hij zich veroorloven, er zijn geen verschuivingen in de stand ontstaan.
Tijdens de Creamiddei op 9 januari zijn er leuke Happy Stones gemaakt. Misschien ben je er al een tegen gekomen tijdens het wandelen.

Donderdag 11 januari stond de sjoelbak weer klaar om nog even te oefenen. De sjoelkampioen van vorig jaar kwam ook even meedoen en bewees weer eens te meer dat het geen gelukstreffer was in 2023. Dat belooft misschien wel spannend te worden als de competitiekampioen ook meedoet met het sjoelkampioenschap in maart.
Al met al weer een variëteit aan activiteiten.

Wat staat er in februari op het programma:
1 februari de 5e en tevens laatste ronde van de sjoelcompetitie. Je kunt ook gewoon leuk meedoen zonder deel te nemen aan de competitie.
6 februari leggen we een paar puzzels op tafel die in een middag te doen zijn. Kom je gezellig meedoen?
Op 8 februari doen we iets creatiefs voor Valentijn en op 13, 20 en 27 februari wordt er gewerkt aan pop Sebastian.
15 februari is het laatste UP gesprek. Het onderwerp is dankbaarheid. Prachtig om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan. Na afloop staat er weer soep op tafel. Geef je hiervoor op zodat er voldoende soep is voor iedereen. Er is veel waardering voor deze activiteit en we hopen dat het in het nieuwe seizoen opnieuw kan worden georganiseerd.
22 februari is het schoolvakantie en organiseren we weer een kinderactiviteit. Wat is nog niet helemaal bekend. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd via de verschillende kanalen.
29 februari zetten we nog een keer de sjoelbakken op het biljart. Nog even oefenen voor het kampioenschap in maart.
Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nijbaarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel

DECEMBER 2023/JANUARI 2024

Terwijl ik dit schrijf is het nog twee weken en dan sluiten we het jaar af. Zo op het eind kijk ik zeker terug op een prachtig jaar. Ook in de laatste maand van het jaar zijn er weer veel leuke activiteiten geweest.

14 november heeft Catrien Dekker een groepje dames begeleid bij het maken van een scrapbook. Ze heeft zoveel materiaal, iedereen is daardoor geslaagd in het maken van een prachtig fotoboekje. De onderwerpen en dus ook de kleuren waren zeer divers.

Op 16 november vond het tweede UP gesprek plaats. Het onderwerp was ‘het nieuwe nu’. De opkomst was lager dan de eerste keer. Jammer, want het gesprek is door de deelnemers erg gewaardeerd. De soep was weer lekker en door de lage opkomst had ieder een extra kopje. En samen eten verbindt! Zeker een fijne afsluiting van zo’n waardevolle ochtend.

Op 21 november hadden we ‘oud Hollandsche spelletjes’ en 28 november koersbal. Voor beide activiteiten was er geen grote belangstelling. Het was wel super gezellig. Van oud tot jong hebben de deelnemers genoten. Blijkbaar zijn de spelletjes soms wat minder in trek. We hopen een volgende keer uiteraard op een hogere belangstelling.

Op 23 november heeft Roely van der Veen een aantal deelnemers geholpen met een hart van vilt. Zulke prachtige werkjes zijn er gemaakt. Er was wat te weinig tijd, dus op 28 november is een aantal deelnemers nog teruggekomen om het af te maken. Roely heeft altijd veel leuke ideeën. Haar specialiteit is werken met vilt. Het is wel veel werk altijd, maar prachtige resultaten!

5 december konden er taaipoppen versierd worden. Dit leek ons ook leuk als activiteit voor de kinderen. Die zijn er dan ook massaal op afgekomen. Waarschijnlijk hadden de kinderen bij het avondeten wat minder trek dan normaal. Want de versierde poppen zijn zo ongeveer allemaal in de maag terecht gekomen. Het was wel genieten. De middag is afgesloten met een mooi Sinterklaasverhaal. Anke van Eif heeft met haar warme stem een prachtig verhaal voorgelezen in het Frysk. Mooi hoor en de kinderen vonden het ook leuk.

7 december was de derde ronde van de sjoelcompetitie. De persoon, die niet genoemd wil worden en momenteel op de eerste plaats staat, heeft meer dan 1000 punten gehaald in de eerste drie beurten. Toch is de race nog niet gelopen. Er zijn nog twee keer te gaan. En misschien is de eerste plaats niet zo spannend, de nummer twee en drie zijn nog niet zeker van hun plaats. In totaal doen 12 deelnemers mee in de competitie.

12 december hebben 29 deelnemers een kerstkrans gemaakt. Er was ‘s middags en ‘s avonds een groep. Rinske de Boer en Marianne Dirckx hadden zoveel materiaal beschikbaar. De keuze was reuze. Er waren geen kosten aan verbonden aan het maken van dit stuk. De kerstkrans was één van de vijf workshops die gesubsidieerd zijn vanuit de verstrekte subsidie voor bedriuw in verbinding. Rinske en Marianne super bedankt voor al die organisatie.

14 december is er door een grote groep deelnemers gewerkt aan prachtige vilten roodborstjes. Jet Reitsma had de workshop droogvilten goed voorbereid. Toch was het nog aanpoten om het vogeltje op tijd klaar te krijgen. Het was een zeer gewaardeerde workshop. Mogelijk komt deze activiteit nog eens terug.

Wat staat er dan voor januari op de agenda:
Op 2 januari openen we het nieuwe jaar. We heffen het glas en eten er een lekker hapje bij. Gezellig om met elkaar het jaar te beginnen. Voor de kinderen is er in de Kelder een film. We beginnen om 14.00 uur.

4 januari is de vierde rond van de sjoelcompetitie. Laat deze kans niet voorbijgaan!.

Op 9 januari tijdens de crea middei, kun je happy stones beschilderen. We kunnen de kinderen vragen om de resultaten in het dorp te verspreiden, dat is immers de bedoeling van een happy stones. Mogelijk kun je een mooie wens tekenen op je steen.

Donderdag 11 januari zetten we de sjoelbakken nog een keer klaar zodat er gelegenheid is om nog eens te oefenen voor de laatste ronde!

16 januari is er weer een BINGO. De nieuwe regels zoals in de vorige Mandeguod zijn aangekondigd gelden voor deze middag. Het is belangrijk dat er voldoende deelnemers zijn, minimaal 8 deelnemers. Mochten er te weinig zijn, dan wordt er maar één ronde gespeeld.

Het derde UP gesprek vindt plaats op 18 januari. Het onderwerp is ‘wensen en dromen’. Met dit onderwerp kan het gesprek echt alle kanten opgaan. Vind je het leuk om met elkaar in gesprek te gaan. Hillie begeleidt het gesprek op een integere wijze en zorgt ervoor dat ieder die wil, ruimte krijgt. Tijdens het gesprek wordt een kopje thee/koffie geschonken met wat lekkers. Na afloop is er weer een lekker kopje soep met stokbrood. Voor de deelnemers zijn hieraan geen kosten gebonden.

23 en 30 januari starten acht dames met het maken van pop Sebastian. Roely van der Veen begeleid deze workshop. De workshop bestaat uit zes bijeenkomsten.

We zijn ook reuze blij om hier aan te kunnen kondigen dat Romke Toering op 25 januari een lezing geeft. Romke heeft de laatste tijd regelmatig aandacht gekregen in de media en ook nog in de laatste Mandeguod. Nieuwsgierigheid gewekt? Kom zeker voor het verhaal van Romke.

In de kalender staan de tijdstippen waarop de activiteiten starten. mooi om jullie in het nieuwe jaar weer te kunnen ontmoeten!
Wat ook nog leuk is om te melden. Er start op 11 januari ook weer een nieuwe groep cognitieve fitness. De Doarpskeamer is niet de organisator van deze training. Wel staan we aan de wieg hiervan. Zelf heb ik de eerste cursus meegedaan en ik gun iedereen zo’n leuke nuttige cursus. We hebben veel gelachen met elkaar en om jezelf en we hebben veel geleerd over hoe je je brein fit kunt houden!
Tot zover het vooruitkijken. Vol enthousiasme starten we het nieuwe jaar. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nijbaarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel


DECEMBER 2023

De Doarpskeamer is volop in bedrijf. Als we terugblikken naar het eerste jaar dat we zijn gestart en dit vergelijkt met nu drie jaar verder kun je toch wel stellen dat de Doarpskeamer een vaste plek heeft ingenomen. Steeds meer mensen vinden de weg naar ons toe. We proberen een afwisselend programma aan te bieden en daar slagen we goed in.

17 oktober hadden we de eerste BINGO van het seizoen. Wat was het prachtig weer en wat is dat jammer voor zo’n activiteit. In januari zal de tweede BINGO plaatsvinden en met de ervaring van deze keer hebben we besloten dat we aanvullende afspraken hiervoor maken. Het minimale aantal deelnemers zetten we op 8. Dan is het ook leuker omdat er wat meer concurrentie is en dan is het ook kostendekkend. Zijn er minder deelnemers, dan spelen we helaas maar één ronde. Dit is voor de moeite van de deelnemers die wel zijn gekomen. We hopen uiteraard op een mooie opkomst in januari.

Het eerste UP gesprek met als onderwerp ‘toekomst’ was heel goed bezocht. Van de deelnemers hebben we veel positieve geluiden teruggekregen. ‘Een prachtige ochtend’, ‘Waardevol’ zijn bijvoorbeeld reacties. Uiteraard kunnen we over de inhoud niet verder uitwijden. Ben je nieuwsgierig? In januari en februari zijn er nog twee gesprekken met de onderwerpen ‘wensen en dromen’ en ‘dankbaarheid’. De gesprekken vallen samen met andere activiteiten. Om te voorkomen dat dit als storend wordt ervaren zullen er passende maatregelen worden getroffen. Dat is de leer van de eerste keer.

Tijdens de herfstvakantie was het proeverijtje. De kindermiddag was goed bezocht. Er liepen allemaal geschminkte kinderen rond en er zijn prachtige wigwams gemaakt. Ank van Eif heeft de middag afgesloten met het voorlezen van twee mooie verhalen. De kinderen hebben genoten. De oud Hollandse spelletjes waren super leuk. Het had nog leuker geweest als er iets meer deelnemers waren. Het is een soort van circuit van behendigheidsspelletjes en na afloop is er een winnaar, degene die de meeste punten haalt krijgt een prijs. De Halloween decoratie was een groot succes. Er zijn prachtige heksjes gemaakt. Zo leuk! Er zijn er twee echt afgemaakt omdat het toch wel iets meer werk met zich meebracht dan gedacht. Roely van der Veen had de workshop goed voorbereid gelukkig!
Het lekkers dat bij het proeverijtje hoorde was allemaal heerlijk. Amaryllis had voor extra veel lekkers gezorgd en vanuit de Doarpskeamer was er soep als hoofdgerecht en een heerlijk toetje. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze week hartelijk dank.

De tweede ronde van de sjoelcompetitie is ook gepasseerd. Een van de deelnemers presteert wel heel goed en het zal lastig worden hem in te halen. Toch waren er in de tweede ronde wel twee deelnemers die akelig dicht in zijn buurt kwamen. Het is nog niet gewonnen en je kunt nog meedoen. Vind je het leuk om te doen? er zijn nog drie ronden te gaan! Inmiddels zijn er 11 deelnemers.

De St. Maarten lantaarn was ook leuk om te maken. Bij een aantal huizen hebben de kinderen goed kunnen zien dat er op dat adres lekkers te halen was. Marina Dolstra bedankt voor deze leuke activiteit.

De wijkagent had het de eerste dinsdag van november ook best druk. Fijn dat de bewoners als het nodig is haar kunnen vinden. Zijn er vragen of wil je iets bespreken met de wijkagent, Nadja is er altijd de eerste dinsdag van de maand.

Mariëtte is er voor de bemiddeling van vrijwilligerswerk vraag en aanbod ook iedere eerste dinsdag van de maand. Ben je op zoek, wil je iets betekenen voor een medemens of wil je een organisatie een handje helpen. Mariëtte kan je hierbij helpen.

Donderdag 9 november was Simon Vuijk aanwezig op uitnodiging van Mantgum Foar Inoar. Het was een indrukwekkende ochtend. Er was een mooie opkomst. Het thema was’ tegen geweld en voor vriendschap’ en dat is wat je ook in je eigen omgeving kunt vinden of creëren ! Een deelnemer gaf terug dat Mantgum een heel warm dorp is waar op elkaar wordt gepast, hoe mooi!. Simon gaf aan dat hij voor zichzelf een mantra heeft. Een deel hiervan is ‘Ik ben omdat wij zijn’. En dat vertolkt precies wat de Doarpskeamer ook voor ogen heeft. Met elkaar!

Wat staat er dan voor december op de agenda:
Op 5 december kunnen er taaipopjes versierd worden. Het is op een dinsdagmiddag, dus na school kunnen de kinderen gerust aanschuiven. Donderdag 7 december is de 3e ronde van de sjoelcompetitie.
12 december wordt er een kerstkrans gemaakt. Je moet je hiervoor opgeven en vol is vol. Met dank aan de subsidie ‘bedriuw in ferbining’ zijn er dit keer geen kosten aan verbonden. Kun je overdag niet? De workshop is ook op de avond.
Op 14 december geeft Wol van Jet een workshop droogvilten. Er is nog ruimte om je op te geven. De kosten bedragen € 15,00 en je gaat naar huis met een leuke 3D decoratie van vilt. Er zijn verschillende voorbeelden die je kunt maken.
19 december vertelt Hinke Wolthuizen een kerstverhaal. Na afloop kunnen de aanwezigen als ze dat willen een wens op een decoratie zetten en deze in de boom ophangen.
En dan zijn er ook nog twee ruilbeurzen. 21 december kunnen er recepten worden uitgewisseld en 28 december kunnen de kinderen hun spelletjes, puzzels of boeken ruilen. Dit is allemaal met de gesloten beurs. Het zijn ook weer experimenten en we hopen dat het succesvol is. Als je het niet probeert, dan weet je het niet.
December is ook weer gevuld met afwisselende activiteiten.

Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nijbaarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel


NOVEMBER 2023

De Doarpskeamer is volop in bedrijf. Als we terugblikken naar het eerste jaar dat we zijn gestart en dit vergelijkt met nu drie jaar verder kun je toch wel stellen dat de Doarpskeamer een vaste plek heeft ingenomen. Steeds meer mensen vinden de weg naar ons toe. We proberen een afwisselend programma aan te bieden en daar slagen we goed in.
17 oktober hadden we de eerste BINGO van het seizoen. Wat was het prachtig weer en wat is dat jammer voor zo’n activiteit. In januari zal de tweede BINGO plaatsvinden en met de ervaring van deze keer hebben we besloten dat we aanvullende afspraken hiervoor maken. Het minimale aantal deelnemers zetten we op 8. Dan is het ook leuker omdat er wat meer concurrentie is en dan is het ook kostendekkend. Zijn er minder deelnemers, dan spelen we helaas maar één ronde. Dit is voor de moeite van de deelnemers die wel zijn gekomen. We hopen uiteraard op een mooie opkomst in januari.

Het eerste UP gesprek met als onderwerp ‘toekomst’ was heel goed bezocht. Van de deelnemers hebben we veel positieve geluiden teruggekregen. ‘Een prachtige ochtend’, ‘Waardevol’ zijn bijvoorbeeld reacties. Uiteraard kunnen we over de inhoud niet verder uitwijden. Ben je nieuwsgierig? In januari en februari zijn er nog twee gesprekken met de onderwerpen ‘wensen en dromen’ en ‘dankbaarheid’. De gesprekken vallen samen met andere activiteiten. Om te voorkomen dat dit als storend wordt ervaren zullen er passende maatregelen worden getroffen. Dat is de leer van de eerste keer.

Tijdens de herfstvakantie was het proeverijtje. De kindermiddag was goed bezocht. Er liepen allemaal geschminkte kinderen rond en er zijn prachtige wigwams gemaakt. Ank van Eif heeft de middag afgesloten met het voorlezen van twee mooie verhalen. De kinderen hebben genoten. De oud Hollandse spelletjes waren super leuk. Het had nog leuker geweest als er iets meer deelnemers waren. Het is een soort van circuit van behendigheidsspelletjes en na afloop is er een winnaar, degene die de meeste punten haalt krijgt een prijs. De Halloween decoratie was een groot succes. Er zijn prachtige heksjes gemaakt. Zo leuk! Er zijn er twee echt afgemaakt omdat het toch wel iets meer werk met zich meebracht dan gedacht. Roely van der Veen had de workshop goed voorbereid gelukkig!
Het lekkers dat bij het proeverijtje hoorde was allemaal heerlijk. Amaryllis had voor extra veel lekkers gezorgd en vanuit de Doarpskeamer was er soep als hoofdgerecht en een heerlijk toetje. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze week hartelijk dank.
De tweede ronde van de sjoelcompetitie is ook gepasseerd. Een van de deelnemers presteert wel heel goed en het zal lastig worden hem in te halen. Toch waren er in de tweede ronde wel twee deelnemers die akelig dicht in zijn buurt kwamen. Het is nog niet gewonnen en je kunt nog meedoen. Vind je het leuk om te doen? er zijn nog drie ronden te gaan! Inmiddels zijn er 11 deelnemers.
De St. Maarten lantaarn was ook leuk om te maken. Bij een aantal huizen hebben de kinderen goed kunnen zien dat er op dat adres lekkers te halen was. Marina Dolstra bedankt voor deze leuke activiteit.
De wijkagent had het de eerste dinsdag van november ook best druk. Fijn dat de bewoners als het nodig is haar kunnen vinden. Zijn er vragen of wil je iets bespreken met de wijkagent, Nadja is er altijd de eerste dinsdag van de maand.
Mariëtte is er voor de bemiddeling van vrijwilligerswerk vraag en aanbod ook iedere eerste dinsdag van de maand. Ben je op zoek, wil je iets betekenen voor een medemens of wil je een organisatie een handje helpen. Mariëtte kan je hierbij helpen.
Donderdag 9 november was Simon Vuijk aanwezig op uitnodiging van Mantgum Foar Inoar. Het was een indrukwekkende ochtend. Er was een mooie opkomst. Het thema was’ tegen geweld en voor vriendschap’ en dat is wat je ook in je eigen omgeving kunt vinden of creëren ! Een deelnemer gaf terug dat Mantgum een heel warm dorp is waar op elkaar wordt gepast, hoe mooi!. Simon gaf aan dat hij voor zichzelf een mantra heeft. Een deel hiervan is ‘Ik ben omdat wij zijn’. En dat vertolkt precies wat de Doarpskeamer ook voor ogen heeft. Met elkaar!
Wat staat er dan voor december op de agenda:
Op 5 december kunnen er taaipopjes versierd worden. Het is op een dinsdagmiddag, dus na school kunnen de kinderen gerust aanschuiven. Donderdag 7 december is de 3e ronde van de sjoelcompetitie.
12 december wordt er een kerstkrans gemaakt. Je moet je hiervoor opgeven en vol is vol. Met dank aan de subsidie ‘bedriuw in ferbining’ zijn er dit keer geen kosten aan verbonden. Kun je overdag niet? De workshop is ook op de avond.
Op 14 december geeft Wol van Jet een workshop droogvilten. Er is nog ruimte om je op te geven. De kosten bedragen € 15,00 en je gaat naar huis met een leuke 3D decoratie van vilt. Er zijn verschillende voorbeelden die je kunt maken.
19 december vertelt Hinke Wolthuizen een kerstverhaal. Na afloop kunnen de aanwezigen als ze dat willen een wens op een decoratie zetten en deze in de boom ophangen.
En dan zijn er ook nog twee ruilbeurzen. 21 december kunnen er recepten worden uitgewisseld en 28 december kunnen de kinderen hun spelletjes, puzzels of boeken ruilen. Dit is allemaal met de gesloten beurs. Het zijn ook weer experimenten en we hopen dat het succesvol is. Als je het niet probeert, dan weet je het niet.
December is ook weer gevuld met afwisselende activiteiten.
Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer Nijbaarderadiel is DE plek om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan.
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel

OKTOBER 2023
Terugblikken en vooruitkijken Doarpskeamer Nij Baarderadiel
En dan zijn we echt begonnen aan het nieuwe seizoen.
De open dag was een groot succes. We hebben veel positieve reacties ontvangen, het was een prachtige dag waar we op terugkijken. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het slagen van deze dag, hartelijk bedankt! Zonder de inzet van zoveel vrijwilligers is het niet mogelijk om een evenement als dit succesvol te organiseren. Er waren redelijk veel opgaves voor de workshops droogvilten, scrapbooking en de heksjes. Het groepje voor het maken van Sebastiaan is ook gevuld, hier kunnen helaas geen nieuwe deelnemers meer aan toegevoegd worden.
De sjoelcompetitie is los. Bij de eerste ronde hebben 10 deelnemers hun best gedaan de hoogste score te halen. Heel gezellig zo met elkaar. Vanwege de verschillende activiteiten op de donderdagochtend in de Wjukken werd er in drie groepjes gesjoeld. Nog vier keer te gaan, je kunt nog steeds meedoen. De drie beste scores tellen. Voel je uitgedaagd!
3 oktober heeft Rinse de Groot zeer verdienstelijk verteld over de Maria kerk. Er zijn veel leuke wetenswaardigheden voor het voetlicht gebracht. Het publiek vond het zeer de moeite waard en Rinse is een groot verteller. Zoals Rinse het zei: ‘Ast de Tjerke sjochst dan bist thús’. Voor veel mensen is de kerk een baken. Rinse wil voor degene die er graag bij waren maar niet konden op 16 november ’s avonds om acht uur nogmaals zijn interessante verhaal doen. Niet te missen!
Het biljart is ook weer in gebruik genomen. Wim van Eif had de primeur. Hij heeft op de eerste dinsdag in oktober het nieuwe biljartlaken ingewijd. 10 oktober waren er gelukkig weer vijf biljarters. Heel fijn! Het was de 10e trouwens een gezellige drukte in de Doarpskeamer. Naast de biljarters waren er ook acht dames die prachtige etagères hebben gemaakt.
En dan wat er nog komt in oktober: 17 oktober de BINGO, 19 oktober het eerste UP gesprek met onderwerp Toekomst en als afsluiting van de maand het proeverijtje met op de laatste dag van de maand het maken van schattige heksjes. Als dit stukje wordt gelezen, dan is dat allemaal alweer achter de rug.
Wat staat er in november op het programma:
Donderdag 2 november de tweede ronde van de sjoelcompetitie. Ga de uitdaging aan en verras de andere deelnemers!
Dinsdag 7 november kun je een st. Maarten lantaarn maken voor in de vensterbank. Dan weten de kinderen waar ze moeten zijn met hun lantaarns en mooie liedjes.
Donderdag 9 november is een bijzondere ochtend. Simon Vuyk komt in de Doarpskeamer. In samenwerking met Mantgum Foar Inoar hebben we het voor elkaar gekregen om hem in de Doarpskeamer zijn verhaal te laten doen. Het onderwerp dat hij graag wil bespreken is: ‘tegen geweld en voor vriendschap’ Het is heel bijzonder dat Simon tijd vrijmaakt voor de Doarpskeamer. Voor Simon is vriendschap de basis van alles. Met zijn staat van dienst kan het alleen maar een hele waardevolle ochtend worden. Grijp de kans om met Simon in gesprek te raken. Hij begint zijn verhaal om 10 uur.
Dinsdag14 november geeft Catrien Dekker de workshop scrapbooking. Er zijn enthousiaste aanmeldingen dus dat belooft een leuke middag te worden.
Donderdag 16 november staat het tweede UP gesprek op het programma. Het onderwerp ‘het nieuwe nu’ is waar het gesprek over gaat. Nieuwsgierig hiernaar? Doe mee. We sluiten af met een kopje soep. Wel fijn als je je aanmeldt.
Dinsdag 21 november kun je oud Hollandsche spelletjes doen. Wie is het behendigst in deze spelen. Wie wordt de winnaar?
Donderdag 23 november helpt Roely van der Veen je met het maken van een hart van vilt. Zij is al druk bezig met de voorbereidingen. Leuk als ze een aantal enthousiaste deelnemers heeft voor haar workshop!
Dinsdag 28 november wordt de mat uitgerold voor het koersballen. Een mooie kans om het jeu de boulen niet te verleren tijdens de winterstop hoewel, het is toch wel een heel andere techniek. Als je het spel niet kent en het eens wilt proberen doe gewoon mee. Uiteraard zijn de ervaren koersballers ook van harte uitgenodigd.
Donderdag 30 november is het weer handwerkochtend. Samen een activiteit doen verbindt. Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig naar waar je mee bezig bent.
Al met al is het een leuke actieve maand die in het verschiet ligt. De activiteitencommissie is zeer creatief in het bedenken van leuke activiteiten. De commissie bestaat uit: Jorinde van Hulzen, Marina Dolstra, Roely van der Veen, Marianne Dirckx en Karin van Beest. Heb je ideeën schiet een van ons maar aan dan kunnen we daar vast rekening mee houden.
Tot zover het vooruitkijken. Kom langs en doe mee. De Doarpskeamer is DE plek om elkaar te ontmoeten om wat te leren, wat te doen en om met elkaar in gesprek te gaan!
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel


September 2023
De zomerstop is voorbij, voorzichtigjes starten we met het nieuwe seizoen van de Doarpskeamer.
Gedurende juni, juli en augustus zijn we alleen op de dinsdag open geweest. Het aantal bezoekers was echt op één hand te tellen. Het doet bij ons de vraag rijzen, is het wel zinvol om die middagen open te zijn? Hierover zullen we met Amaryllis overleg hebben. Mogelijk dus dat er in 2024 sprake kan zijn van een volledige sluiting van de Doarpskeamer gedurende de zomermaanden. Wordt vervolgd.
De kalenders voor de maanden september en oktober zijn weer gevuld. September is wel een beetje een slow start. We gaan pas echt los na de open dag.
De flyer voor de open dag zal rond de tweede week september worden rondgebracht. Hierin staat het programma. Het belooft een afwisselende middag te worden met voor iedereen leuke activiteiten, lekkere hapjes bij de koffie en bij de borrel.
26 september kun je je opgeven voor het maken van een herfstdecoratietaartje. Rinske de Boer en Marianne Dirckx zullen deze workshop weer begeleiden. De herfst staat immers voor de deur en dan is het leuk om de herfstkleuren ook wat in huis te halen. De Dahlia’s uit Fûns van Reindert Wiedijk maken ook onderdeel uit van de bloemen die kunnen worden gebruikt. Meld je tijdig aan, maximum is 15 deelnemers en vol is vol. Aanmelden kan tot 19 september.
Cognitieve fitness start op donderdag 7 september. Er zijn nog wel een paar plaatsjes beschikbaar. Janny Yntema heeft er veel zin in.
We starten in oktober met een sjoelcompetitie. Iedere eerste donderdagochtend van de maand kun je komen sjoelen. In het volgende nummer zullen we de spelregels uitleggen. Iedereen kan meedoen!. We sluiten dan af met een sjoelkampioenschap. Er kunnen dus twee winnaars zijn. Competitiewinnaar en kampioenschapswinnaar.
In het nieuwe seizoen zullen vier keer UP gesprekken plaatsvinden op de derde donderdag van de maand. Deze gesprekken worden in samenwerking met MFI georganiseerd. De start is in oktober. Wat zijn UP gesprekken? UP (organisatie) wil mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar n gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Volgende maand zullen we hier meer over vertellen. Dan zullen ook de onderwerpen bekend zijn. Ben je nu al nieuwsgierig. Bekijk de website van UP https://upinnederland.nl.
3 oktober zal Rinse de Groot een lezing geven over de Mariakerk van Mantgum. Kom zeker want het is een kerk waar wel wat over te vertellen is!
Tot zover het vooruitkijken. Wij hebben er weer zin in en we hopen dat er belangstelling is voor de activiteiten die we organiseren. Tot ziens in de Doarpskeamer!

Algemene informatie:
Bij de Doarpskeamer is een koffie/thee stempelkaart verkrijgbaar € 7,50 voor vijf consumpties. Deze kaart is alleen te gebruiken tijdens de openingsmomenten van de Doarpskeamer.
Zit je op facebook, meld je aan als volger bij Doarpskeamer Nij Baarderadiel. Zo ben je altijd geïnformeerd over de activiteiten die plaatsvinden.
MIEP heeft door gebrek aan bezoekers geen spreekuur meer. Ze zijn wel bereikbaar en kunnen op afspraak uiteraard wel langskomen.
Tijdens de openingsuren van de Doarpskeamer kun je ook altijd de bibliotheek bezoeken.
Iedere eerste dinsdag van de maand is een wijkagent in de Wjukken aanwezig. Meestal is dit Nadja. Handig voor als je vragen hebt die je graag persoonlijk met de wijkagent wilt bespreken.
Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of wil je hier iets meer van weten? Iedere eerste dinsdag van de maand is Mariette Kamminga, adviseur vrijwilligerswerk van Amaryllis aanwezig in de Doarpskeamer tussen 14.00 en 15.00 uur.
Vind je het leuk om je als gastvrouw/heer bij de Doarpskeamer in te zetten? Neem contact met mij op. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste krachten!
Doarpskeamer Nij Baarderadiel is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een vrijwilliger met een luisterend oor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is voor alle inwoners van de oud Littenseradiel doarpen die nu onder de gemeente Leeuwarden vallen. Ben je nieuwsgierig? Kom langs en neem een kijkje in onze gezellige Doarpskeamer!
Karin van Beest
Coördinator Doarpskeamer Nij Baarderadiel


Mei 2023

Als jullie dit stuk lezen dan is het seizoen afgesloten. De maanden juni, juli en augustus is de Doarpskeamer Nij Baarderadiel alleen de dinsdagmiddag geopend.
Uiteraard zijn er steeds vrijwilligers aanwezig. Hartstikke leuk als je gewoon eens langskomt voor een praatje. Er worden verder geen activiteiten georganiseerd, je kunt wel altijd puzzelen, sjoelen of spelletjes doen.

Eerst een korte terugblik.
Tussen half april en half mei waren er niet veel georganiseerde activiteiten. Jorinde van Hulzen heeft de activiteit creatief met droogbloemen in vrolijk geel begeleid. De dames hebben een leuk tafereeltje gemaakt van een vaas met mooie gele droogbloemen. Het zag er gezellig uit. Bij de Creamiddei van mei heeft een groepje dames vogeltjes van wol gemaakt. Ank van Eif hielp de deelnemers en ze gingen dan ook naar huis met een paar vrolijke beestjes.

30 mei vindt de fietstocht plaats. Onder leiding van ‘Doortrappen; veiliger fietsen tot je 100ste’. Op het moment van schrijven is het aantal deelnemers niet bekend. Er zijn in ieder geval wel vijf thuisbakkers bereid gevonden om het lekkers voor de high tea te verzorgen. Super hoe altijd op zo’n vraag wordt gereageerd. Anna Christien Piebenga, Trees Jaarsma, Ruurdtje Kuperus, Aeltje Odinga, Roely van der Veen en Wyke de Haan bedankt voor jullie bijdrage.

Deze zomer zal na overleg het biljartlaken worden vervangen. We hopen dat er nieuwe belangstelling voor deze activiteit zal komen. Het is altijd een gezellige middag voor de biljarters.

Op zoek naar vrijwilligerswerk of zou je er meer over willen weten? Elke eerste dinsdag van de maand van 14.00-15.00 uur is er een adviseur vrijwilligerswerk van Amaryllis aanwezig in de Doarpskeamer. De eerstvolgende keer is dinsdag 6 juni. Kom gerust langs voor advies!

Ook wil ik de facebooksite van ‘Doarpskeamer Nij Baarderadiel’ van harte aanbevelen. Als er activiteiten zijn dan posten wij dit. Ben je volger, dan ben je steeds op de hoogte van de actuele zaken.

Verder kan ik meedelen dat in september een cursus cognitieve fitness gaat starten onder leiding van Janny Yntema, dit naar aanleiding van de workshop die door de Doarpskeamer is aangeboden. Het zal op donderdagochtend zijn verdere informatie volgt nog.

Algemene informatie:
Bij de Doarpskeamer is een koffie/thee stempelkaart verkrijgbaar € 7,50 voor vijf consumpties. Deze kaart is alleen te gebruiken tijdens de openingsmomenten van de Doarpskeamer.
Zit je op facebook, meld je aan als volger bij Doarpskeamer Nij Baarderadiel. Zo ben je altijd geïnformeerd over de activiteiten die plaatsvinden.
MIEP heeft door gebrek aan bezoekers geen spreekuur meer. Ze zijn wel bereikbaar en kunnen op afspraak uiteraard wel langskomen.
Tijdens de openingsuren van de Doarpskeamer kun je ook altijd de bibliotheek bezoeken.
Iedere eerste dinsdag van de maand is een wijkagent in de Wjukken aanwezig. Meestal is dit Nadja. Handig voor als je vragen hebt die je graag persoonlijk met de wijkagent wilt bespreken.
Vind je het leuk om je als gastvrouw/heer bij de Doarpskeamer in te zetten? Neem contact met mij op. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste krachten!
Doarpskeamer Nij Baarderadiel is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een vrijwilliger met een luisterend oor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is voor alle inwoners van de oud Littenseradiel doarpen die nu onder de gemeente Leeuwarden vallen. Ben je nieuwsgierig? Kom langs en neem een kijkje in onze gezellige Doarpskeamer!
Karin van Beest
CoördinatorApril 2023
Het eerste kwartaal van 2023 is verdrietig afgesloten. Teake Oosterbos is 31 maart plotseling overleden. Hij was een vaste bezoeker van de Doarpskeamer. Samen met zijn biljartmaten was hij er iedere dinsdagmiddag. De biljartgroep is aardig uitgedund met het wegvallen van Catrines en Teake. Wij zullen ze missen.

Wat zijn er veel activiteiten geweest in de afgelopen vier weken.
14 maart heeft Catrien Dekker een workshop scapbooking gegeven. Eigenlijk was de middag hiervoor te kort. We waren met 11 dames en we hebben echt hele mooie boekjes gemaakt. Catrien heeft heel veel materiaal. De keuze was reuze. Vanwege het enthousiasme en de vraag zullen we in het najaar nogmaals een workshop organiseren.

21 maart liep de middenzaal vol omdat er volksdansen was. Mei swier fan de flier uit Weidum was aanwezig om hun volksdansles in de Wjukken te doen. Het was geweldig. Er waren veel oud leden waarvan sommige ook nog even hebben meegedaan. De dames uit Weidum waren ook heel enthousiast en willen graag nog eens komen. Dat gaan we uiteraard regelen. Baukje bedankt voor het organiseren.

23 maart het kampioenschap sjoelen. Vorig jaar was er één deelnemer die uiteraard dan ook vanzelf kampioen was. Siebolt was het aan zijn stand verplicht om zijn titel te verdedigen. We hadden dit keer twee bakken nodig. Met 12 deelnemers konden we een winnaarsronde en een verliezersronde spelen. Siebolt heeft met glans zijn titel verdedigd en Roelie Heida heeft de verliezersronde gewonnen. Wat een gezellige middag was het.

28 maart heeft de regiobank een voorlichting verzorgd over hoe je bankfraude zoveel mogelijk kan voorkomen. De oplichters zijn slim en bedenken steeds weer wat nieuws. Weet in ieder geval dat je, als je geld moet ontvangen nooit zelf geld over gaat maken ter check van je banknummer. Zelfs geen cent.
Klik nooit een adres aan als je het niet vertrouwd. En weet dat de bank je nooit telefonisch benadert met welke vraag dan ook. Stink er niet in!!

Het paasstukje maken op 4 april was net als vorig jaar een groot succes. Rinske wat heb je mooie ideeën. We zijn allemaal met een prachtig stuk naar huis gegaan. Uiteraard staat het stuk er na de paasdagen ook nog steeds fleurig bij.

6 april was er een workshop cognitieve fitness. Wat hebben we gelachen. Het is zo grappig hoe je reageert op ongewone commando’s en hoe lastig het is om bewegingen te maken die tegen je natuur ingaan. De deelnemers waren reuze enthousiast. Gevraagd is om een cursus te organiseren. Janny Yntema wil dit wel. Er zijn al vijf deelnemers. Zou je dit ook wel willen, laat het maar weten. De kosten worden lager naarmate er meer deelnemers zijn. Het zal uit 10 lessen bestaan met de mogelijkheid tot uitbreiding met vijf lessen. Het tijdstip zal dan donderdagochtend worden. Ik zal hier later in het jaar nog eens aandacht aan besteden.

En dan hebben we in de laatste week van deze periode op dinsdagmiddag 11 april de Sing inn gehad met acht Mantgumer maten. Er waren weer een heel aantal meezingers. Eenmalig willen de maten wel een gemengd koor, het klonk echt weer mooi. Het was genieten. Op verzoek van de Mantgumer maten willen ze volgend jaar wel weer na Pasen komen. Ze hebben dan immers hun oefenavond gemist. Dit is ook een leuke oefening.

Donderdagochtend 13 april heeft Hinke Wolthuizen ons vermaakt met haar verhaal over de belevenissen van haar toneelcarrière. Wat kan ze hier met passie en emotie over vertellen. Wat ikzelf heel leuk vond, was dat het publiek merendeel uit mannen bestond. Dat maken we in de Doarpskeamer niet zo vaak mee. Super hoor.

Kijk ik zo terug naar wat er is geweest, dan kan ik de activiteitencommissie van de Doarpskeamer alleen maar een compliment geven. Wat een afwisseling was het dit keer. Het seizoen loopt nu wel wat op zijn einde.

4 mei hadden we een verhaal van Teake tegoed over de oorlog. Dit gaat uiteraard niet door. Ook geen alternatief. Natuurlijk kun je gezellig langskomen.

9 mei zal Ank van Eiff ons helpen bij het maken van vogeltjes van wol. Fijn als je je hiervoor opgeeft.

23 mei kun je keramiek schilderen. Er zijn verschillende items aanwezig, je mag ook je eigen te beschilderen stuk meenemen. De kosten bedragen € 2,00 per stuk. Je zult verrast zijn hoe leuk je iets kunt versieren. Het kan in eigen oven afgebakken worden.

30 mei is de afsluiting met een fietstocht met aansluitend een high tea. Voor meer informatie zie elders in Mandeguod.

De maanden juni, juli en augustus is het een beetje low profile. Niet veel speciale activiteiten en alleen opening op de dinsdagmiddagen. Er is uiteraard altijd wat te doen. Puzzelen, wandelen, spelletjes, keramiek schilderen, bedenk het maar. Misschien dat we de duofiets weer een middag kunnen lenen van Nij Dekama, dan kunnen we ook nog met een paar bezoekers die het zelf niet meer kunnen een rondje fietsen. Vind je dat leuk, geeft dit aan dan zullen we kijken wat we kunnen regelen.
Algemene informatie:
Bij de Doarpskeamer is een koffie/thee stempelkaart verkrijgbaar € 7,50 voor vijf consumpties. Deze kaart is alleen te gebruiken tijdens de openingsmomenten van de Doarpskeamer.
Zit je op facebook, meld je aan als volger bij Doarpskeamer Nij Baarderadiel. Zo ben je altijd geïnformeerd over de activiteiten die plaatsvinden.
MIEP heeft door gebrek aan bezoekers geen spreekuur meer. Ze zijn wel bereikbaar en kunnen op afspraak uiteraard wel langskomen.
Tijdens de openingsuren van de Doarpskeamer kun je ook altijd de bibliotheek bezoeken.
Iedere eerste dinsdag van de maand is een wijkagent in de Wjukken aanwezig. Meestal is dit Nadja. Handig voor als je vragen hebt die je graag persoonlijk met de wijkagent wilt bespreken.
Vind je het leuk om je als gastvrouw/heer bij de Doarpskeamer in te zetten? Neem contact met mij op. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste krachten!
Doarpskeamer Nij Baarderadiel is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een vrijwilliger met een luisterend oor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is voor alle inwoners van de oud Littenseradiel doarpen die nu onder de gemeente Leeuwarden vallen. Ben je nieuwsgierig? Kom langs en neem een kijkje in onze gezellige Doarpskeamer!
Karin van Beest
Coördinator


MAART 2023
Wat was het een feest. 15 prachtige meiden stonden op het podium voor een volle zaal prachtige liedjes te zingen. We kunnen wel zeggen dat deze activiteit een groot succes was. Er zaten allemaal trotse papa’s mama’s, opa’s en oma’s en uiteraard ook broers en zussen en andere nieuwsgierige in de zaal. Ze hebben genoten van het optreden. Femke en Bas hartstikke bedankt voor jullie begeleiding. Als het goed is komt er een vervolg. De meiden en Femke hebben daar nu al zin in!
En wat was er nog meer te beleven de afgelopen vier weken.

Tijdens de workshop macramé zijn er prachtige muurhangers gemaakt. Het was voor mij een hele tijd geleden dat ik macramé gedaan had. Maar de handigheid zat er ook wel weer snel in. Thea Sevenster begeleidde de handwerkers professioneel. We gingen allemaal naar huis met een prachtige hanger.

In maart was ook de laatste Bingo van deze maand. Het was gezellig druk. De deelnemers hadden een prachtige middag en sommige gingen ook nog eens naar huis met een mooie prijs. Er is aangegeven dat december niet zo’n goede maand is om dit te organiseren. Doe het maar liever in januari dan is er niet zoveel en best wel behoefte aan het gezellig samen zijn. Nou dat gaan we uiteraard onthouden.

De middag met koersbal trok ook de nodige bezoekers. Het was samen met de biljarters weer een drukke bedoening.

Het maken van de voorjaarspotjes was ook leuk. Er was wat tijd over en er was nog materiaal om een leuke voorjaarskrans te maken. Echt leuk dat we toch nog steeds weer nieuwe bezoekers kunnen verwelkomen. Het is dan ook gezellig in de Doarpskeamer. Ook zonder activiteit is het prima om even langs te wippen. Voor een kopje koffie of voor een praatje.

6 april zal Janny Yntema ons meenemen in een oefenles Cognitieve Fitness. Zie hiervoor ook elders in de Mandeguod! Dit was het ontbrekende gezondheidsaspect tijdens ‘januari gezonde maand’. Dit wordt zeker weten een interessante workshop.

Bij de volgende editie kan ik iets vertellen over het scrapboek dat tijdens de creamiddei van maart gemaakt gaat worden. Er is een volle groep. Ook hoort u dan hoe het volksdansen was, de voorlichting van de Regiobank en hoe de lezing van Hinke over haar toneelspelen is gegaan. Zomaar een greep uit de activiteiten die er nog komen gaan. Houd de agenda in de gaten en noteer de activiteiten die je niet wilt missen.

Zoals je elders in de Mandeguod hebt kunnen lezen geeft Sijbren van der Heide een herhaling van zijn lezing over de historie van Mantgum.

Mei is dan alweer de laatste maand van het activiteitenseizoen. We sluiten het seizoen weer af met op dinsdagmiddag 30 mei een fietstocht met na afloop een high tea. Dit was vorig jaar een groot succes dus dat doen we weer!

De maanden juni, juli en augustus is het een beetje low profile. Niet veel speciale activiteiten en alleen opening op de dinsdagmiddagen. Er is uiteraard altijd wat te doen. Puzzelen, wandelen, spelletjes, keramiek schilderen, bedenk het maar. Misschien dat we de duofiets weer een middag kunnen lenen van Nij Dekama, dan kunnen we ook nog met een paar bezoekers die het zelf niet meer kunnen een rondje fietsen. Alie Lebbing heeft hier vorige jaar zomer erg van genoten. Vind je dat leuk, geeft dit aan dan zullen we kijken wat we kunnen regelen.

Algemene informatie:
Bij de Doarpskeamer is een koffie/thee stempelkaart verkrijgbaar € 7,50 voor vijf consumpties. Deze kaart is alleen te gebruiken tijdens de openingsmomenten van de Doarpskeamer.
Zit je op facebook, meld je aan als volger bij Doarpskeamer Nij Baarderadiel. Zo ben je altijd geïnformeerd over de activiteiten die plaatsvinden.

MIEP is op 4 april met een spreekuur aanwezig in de Doarpskeamer.
Tijdens de openingsuren van de Doarpskeamer kun je ook altijd de bibliotheek bezoeken.

Iedere eerste dinsdag van de maand is een wijkagent in de Wjukken aanwezig. Meestal is dit Nadja. Handig voor als je vragen hebt die je graag persoonlijk met de wijkagent wilt bespreken.

Vind je het leuk om je als gastvrouw/heer bij de Doarpskeamer in te zetten? Neem contact met mij op. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste krachten!
De vacature die er was die is vervuld! En we hebben ook een tijdelijke vervanging van een vrijwilliger die een periode niet ingezet kan worden. Deze tijdelijke vervanging komt uit Hylaard. Top hoor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een vrijwilliger met een luisterend oor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is voor alle inwoners van de oud Littenseradiel doarpen die nu onder de gemeente Leeuwarden vallen. Ben je nieuwsgierig? Kom langs en neem een kijkje in onze gezellige Doarpskeamer!

Karin van Beest
Coördinator

FEBRUARI 2023

Met tevredenheid kijken we terug op een mooie thema maand: ‘Januari gezonde maand’. Het was ook heel fijn dat er ook bezoekers waren vanuit de omliggende dorpen.
In totaal hebben de workshops 148 bezoekers mogen verwelkomen. De echte topper was de avond die verzorgd werd door Theo, Sjoerd en Mirjam. 54 bezoekers hebben een interessante uitleg gekregen over de drie aspecten van vitaliteit en valpreventie. Voeding, Spierkracht en balans. Ook de andere workshops zijn goed bezocht. De gezonde huiskamer heeft 39 metingen uitgevoerd. Helaas was er een computerstoring dus een rapport hebben de meesten niet ontvangen. Heel jammer. Yoga had een groep van 15 deelnemers. Vronie kan met de enthousiaste aanmeldingen voor lessen in Mantgum een nieuwe groep starten. Maandagochtend in de Wjukken kan er in het vervolg ook Yoga worden gevolgd. Heb je belangstelling, neem contact op met Vronie.
Voeding en beweging hadden een groep van 15 bezoekers en voor positieve gezondheid waren er 10 bezoekers. De planning van deze avond was jammer genoeg gelijktijdig met de jaarvergadering van ‘Vrouwen van nu’.
De verantwoorde tussendoortjes werden ook zeer gewaardeerd. Alle deelnemers hebben kennis kunnen maken met een aantal van de heerlijke recepten van Rineke Dijkinga.
Over het algemeen is er vanuit de deelnemers veel waardering uitgesproken over het organiseren van zo’n themamaand en ze hebben veel interessante kennis opgedaan.
Tijdens de avond van vitaliteit en valpreventie werd ik aangeschoten door Janny met de opmerking; ‘je hebt een belangrijk onderdeel van gezondheid laten liggen’! Nu denk ik dat ik wel meer dan één onderwerp heb laten liggen, maar bedoeld werd de cognitieve fitness. Uiteraard een zeer belangrijk onderdeel van gezondheid. Janny Yntema heeft aangeboden om in dit kader een workshop te willen verzorgen. Dit gaat donderdagochtend zes april plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig wat dit inhoud en wil je wel weten wat je zelf aan je eigen cognitieve fitness kunt doen? kom dan zeker deze morgen in de Doarpskeamer. In de volgende Mandeguod zal ik hier uitgebreider op terugkomen.
Verder kunnen we ook terugkijken op een prachtige ochtend waarin Sijbren van der Heide ons heeft meegenomen in de historie van Mantgum. Hij heeft vertelt hoe en wanneer Mantgum is ontstaan, waar de (straat)namen van zijn afgeleid en een paar bijzonderheden over de huizen die in Mantgum staan. De geschiedenis van Mantgum is echt heel interessant. Er waren meer dan veertig bezoekers en ze hebben ademloos geluisterd, muisstil was het op ‘e Clincke. Naar aanleiding van deze lezing is er een verzoek gedaan voor een herhaling op een avond. Overdag is het natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om aanwezig te zijn. Sijbren is bereid een avondprogramma te verzorgen en dat vind ik echt prachtig. We gaan hier mee bezig. Het blijkt uit het aantal bezoekers dat er veel belangstelling is voor lezingen. We zullen dit zeker laten terugkomen in de programmering van de Doarpskeamer.
Helaas is het mantelzorgcafé opgeheven. Blijkbaar is hier geen behoefte aan. Uiteraard kun je als mantelzorger kenbaar maken dat je het fijn vindt om een gesprek of zo te hebben. Dit wordt dan door Amaryllis als een één op één contact met je afgesproken.
En wat staat er dan voor de komende maand op het programma. In maart is er echt een vol divers programma.
Vind je het leuk om helemaal tot rust te komen, op 2 maart kun je mandela kleuren. 7 maart wordt in de middenzaal koersbal uitgerold. 9 maart kun je een voorjaarspotje versieren. Een glazenpotje met daarin een gezellige bol. De buitenkant wordt beschilderd met glasverf. Tijdens de Creamiddei zal Catrien ons helpen bij het maken van een scrapbook. Met een stuk of 8 foto’s maak je zelf helemaal in de goede sfeer een klein fotoboekje. De volksdansgroep uit Weidum ‘Mei swier van de flier’ laat 21 maart zien hoe leuk het is om met elkaar te dansen. 23 maart is er een wedstrijd sjoelen met een mooie prijs voor de winnaar, en op 28 maart verzorgd de Regiobank een voorlichting over voorkoming van (bank)fraude. Hierover is een apart stukje gewijd in de Mandeguod.
Algemene informatie:
Bij de Doarpskeamer is een koffie/thee stempelkaart verkrijgbaar € 7,50 voor vijf consumpties. Deze kaart is alleen te gebruiken tijdens de openingsmomenten van de Doarpskeamer.
Zit je op facebook, meld je aan als volger bij Doarpskeamer Nij Baarderadiel. Zo ben je altijd geïnformeerd over de activiteiten die plaatsvinden.
MIEP is op 4 april met een spreekuur aanwezig in de Doarpskeamer.
Tijdens de openingsuren van de Doarpskeamer kun je ook altijd de bibliotheek bezoeken.
Iedere eerste dinsdag van de maand is een wijkagent in de Wjukken aanwezig. Meestal is dit Nadja. Handig voor als je vragen hebt die je graag persoonlijk met de wijkagent wilt bespreken.
Vind je het leuk om je als gastvrouw/heer bij de Doarpskeamer in te zetten? Neem contact met mij op. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste krachten! Helaas heeft één van de vrijwilligers aangegeven dat hij wil stoppen na mei 2023. Er is dus een vacature. De inzet voor de Doarpskeamer is in dit geval één middag in de vier weken. In de maanden juni, juli en augustus is er een lagere frequentie ongeveer één keer per zes weken. Je komt in een fijn team met een leuke co-gastheer!
Doarpskeamer Nij Baarderadiel is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een vrijwilliger met een luisterend oor. Doarpskeamer Nij Baarderadiel is voor alle inwoners van de oud Littenseradiel doarpen die nu onder de gemeente Leeuwarden vallen. Ben je nieuwsgierig? Kom langs en neem een kijkje in onze gezellige Doarpskeamer!
Karin van Beest
Coördinator


Januari 2023
We kijken terug op vier mooie weken. Leuke workshops, gezellig bij elkaar zijn en een waardevolle lezing door Ate de Jong. Een korte terugblik:
De workshop kerstkaarten maken werd verzorgd door Betty geholpen door Suze. Het was gezellig en de tafel zat vol. Het is zo mooi dat zij dit nog kan doen.

De volgende activiteit was Koersbal. Dit was een zeer geslaagde middag. En het leuke is dat er ook mannen deelnamen. We zouden best vaker iets willen organiseren wat ook aantrekkelijk is voor de heren, maar dat is nog niet zo eenvoudig. In ieder geval is het zeker dat we in maart nog een keer koersbal zullen aanbieden. Zijn er ideeën breng ze vooral aan, dan nemen we dit op in de programmering.

De workshop kerstdecoratie maken was ook een succes. Er zijn prachtige wintertaferelen op de flessen geschilderd en met een lichtje staat het heel gezellig.

Met de Sinterklaas in gedachten zijn er taaipoppen versierd. Dan ziet zo’n pop er toch wel heel smakelijk uit.

Een bijzondere ochtend met Ate de Jong. Ate vertelde uit zijn nieuwe boek ‘En dat foar in kat’ een aangrijpend verhaal. Daarna hebben we elkaar verteld waar we spijt van hadden en na de pauze waar we trots op zijn. Geen makkelijke onderwerpen om dat met anderen te delen. Ate begeleidde dit zo mooi en waardig. Ate bedankt voor deze bijzondere ervaring.

Als afsluiting op de terugblik kijken we terug op een gezellige workshop kerststukje maken. Rinske en Marianne hadden zich weer zeer goed voorbereid. De keuze was reuze om er maar een cliché tegen aan te gooien. Maar echt top. De deelnemers gingen allemaal met een mooi stukje naar huis. Bedankt dames.

En wat staat er dan nog op het programma in de komende maand. Dit kun je uiteraard lezen in de kalender, maar nog even wat meer context.
Dit jaar is er nog een KERSTBINGO en als klap op de vuurpijl is ons een optreden van het mannenkoor uit Goutum die het Dickens spektakel speelt toegezegd. We hopen dat dit twee mooie momenten zijn met veel bezoekers. Helaas valt het Dickens spektakel gelijktijdig met het kerstverhaal voorgelezen door Hinke Wolthuizen. Hinke had alle begrip en we schuiven haar vertelling door naar een volgend moment.
We hadden het leuke idee om in de kerstvakantie met kinderen voor ouderen op te treden. Helaas is dit niet tijdig gelukt. We hebben besloten om het optreden in de voorjaarsvakantie te doen. Dan kan Femke zich goed voorbereiden en wordt het een feest voor iedereen. In de Mandeguod vertelt Femke hier zelf meer over. Het optreden is 28 februari, zet deze datum in je agenda!
Januari staat verder in het teken van gezondheid. Er zijn zes workshops met een thema dat gezondheid raakt. De flyer zal in de eerste week van januari in jullie bus vallen.
We hebben voor deze speciale maand vanuit De Friesland, Doarpsmienskip Mantgum Skillaard en de gemeente Leeuwarden sponsoring ontvangen. Deelname aan de workshops is kosteloos, we kunnen iedere bezoeker een consumptie aanbieden en er zullen ook traktaties zijn. Bedankt sponsors! Wat is er dan allemaal;
De bus van de gezonde huiskamer staat een hele dag voor de deur van de Wjukken, zij zullen ook een avondworkshop verzorgen over positieve gezondheid. Vronie verzorgt een workshop yoga, Hilda vertelt over voeding, Theo, Sjoerd en Mirjam geven een avondworkshop over vitaliteit en valpreventie en Fenna laat zien dat je op eenvoudige manier meer bewegen in je dagelijks patroon kan integreren. Lees meer over deze maand in de flyer die verspreid wordt.
Tijdens vier ochtenden helpt Roelie van der Veen bij het maken van Naomi. Een mooie pop. Ze heeft een volle groep met 10 deelnemers.
Kijken we terug op 2022 dan zijn we zeer tevreden. Er zijn vaker en meer mensen die de weg naar de Doarpskeamer hebben gevonden. We hopen echt dat deze beweging doorzet. We kunnen een warme plek bieden waar het fijn is om te zijn met leuke activiteiten.
Vanuit alle vrijwilligers van de Doarpskeamer Nijbaarderadiel wensen wij u allen een mooi gezond en liefdevol nieuwjaar toe. Pa